EN | TR

Engelsiz Kütüphane

Engelsiz kütüphane, engelli kullanıcılarımıza kütüphane ve bilgi teknolojilerinin sağladığı olanaklardan yararlanarak bilgiye erişim hizmeti vermektedir.
 
Engelsiz Kütüphane Materyalleri


Braille Kitaplar :
Kütüphanemizde kabartma yazı Braille Alfabesi ile yazılmış basılı yayınlar bulunmaktadır. Basılı olarak herhangi bir yayının talep edilmesi durumunda talepler karşılanacak ve bu sayı zamanla artacaktır. Braille kitap listesine erişmek için tıklayınız.

Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM) : 
Kütüphanemizin, Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM)'e kurumsal üyeliği bulunmaktadır. Başkanlığımızca GETEM (Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji Ve Eğitim Laboratuvarı) tarafından tasarlanan internet kütüphanesi projesine üye olunmuştur. Bu proje; görme engellilerin bilgi kaynaklarına erişimini sağlamayı amaçlamaktadır. Görme engellilerin yanı sıra, diğer tür engeli gereği basılı ("printed") kaynaklardan sınırsızca faydalanamayan (felçli, dyslexic) bireyleri de kapsamaktadır. Kütüphanede bulunan yayınlar ağırlıklı bir şekilde Türkçe ve İngilizce'den oluşmaktadır. Bünyesinde, hikaye, roman, şiir türü kitapların yanı sıra, her kademedeki eğitim kurumlarında okutulmakta olan ders malzemesi (kitap, makale, dersnotu) ile kimi ders ve konferansların kayıtları ve ilave olarak bilimsel makale ve kitap bulunmaktadır. Bunlara ek olarak radyo tiyatroları, sesli betimlemeli filmlerin mp3 versiyonları, sesli bilgisayar ve akıllı cihaz anlatımları gibi bir çok farklı içerik GETEM kataloğunda yerini almıştır. İnternet kütüphanesinde yer alan eserler; elektronik metin, insan sesi ve bilgisayar sesi formatlarında kullanıcıların hizmetine sunulmuştur.
GETEM'e üye olmak ve kataloğa erişmek isteyen görme engellilerin; görme engelli raporu (pdf şeklinde), telefon numarası, T.C. kimlik numarası ve tarsus uzantılı mail adresi ile kutuphane@tarsus.edu.tr mail adresine başvuruda bulunması gerekmektedir. Kendilerine, kataloğa giriş için kullanıcı adı ve parola gönderilecektir. Kullanıcılarımız kataloğa https://getem.boun.edu.tr adresinden erişebilmektedirler.

 

Konuşan Kitaplık :
Milli Kütüphane Başkanlığı Kitap Dışı Materyaller Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak hizmet veren Konuşan Kitaplık Görme Engelliler Merkezi’nde, gönüllü okurlar aracılığıyla görme engelli üyelerin talepleri doğrultusunda kitaplar seslendirilmektedir. Görme engelli kullanıcıların Sesli Kitap arşivi hizmetinden faydalanabilmesi için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun Ek 11 inci maddesince, engelli kimlik kartı ya da sağlık kurulu raporunun taranmış halini üyelik formunu doldururken ilgili sayfadan yüklemeleri ya da konusankitaplik@mkutup.gov.tr e-posta adresine göndermeleri gerekmektedir. 
Kullanıcılarımız, T.C. Kimlik Numaraları ve şifresiyle birlikte söz konusu kitapları görme engelliler için özel olarak tasarlanmış web sayfası üzerinden gelişmiş arama seçeneklerini kullanarak, katalogda bulunan sesli kitaplara ulaşabilmektedirler. Görme engelli üyelerimiz koleksiyonumuzda yer alan sesli kitaplara http://konusankitaplik.mkutup.gov.tr adresinden erişebilmektedirler.