EN | TR

TÜBİTAK ULAKBİM Springer Nature Açık Erişim Anlaşması Eğitim Webinarı

25 Nisan 2024 Perşembe

Değerli Üniversitemiz Mensupları, 

TÜBİTAK ULAKBİM Springer Nature Açık Erişim Anlaşması eğitim webinarına davetlisiniz!

TÜBİTAK ULAKBİM Springer Nature Açık Erişim Anlaşması Eğitim Webinarı
Tarih: 30 Nisan 2024, Pazartesi | 11:00 | Süre:60 dk | Kayıt

SpringerLink, yeni adıyla Springer Nature, Veritabanı Anlaşması, TÜBİTAK ULAKBİM tarafından yürütülen EKUAL (Elektronik Kaynaklar Ulusal Akademik Lisansı) Projesi dahilinde 2024-2026 dönemini kapsayacak şekilde “Oku & Yayımla” (Read & Publish) modeline dönüştürülmüştür. Springer Nature ile TÜBİTAK arasındaki dönüşüm anlaşmasına (TA) 200'den fazla kurum dahil edilmiştir. Bu anlaşma kurumlara bağlı ilgili yazarların makalelerini Springer Nature'ın hibrit dergi portföyünde ücretleri karşılanarak açık erişim yayımlamaya hak kazandığı anlamına geliyor. Ayrıca, bu anlaşma ile ilgili kurumların araştımacıları; Springer, Adis, Palgrave, Academic Journals ve Nature portföyündeki dergileri  içeriğine  erişim sağlayabilecektir.

Anlaşma dahilinde, Web of Science’da (SCI, SSCI, AHCI) yer alan, Q1 ve Q2 Grubu Springer Nature Hibrit Dergilerinde “Original Article”, “Review Article” ve “Continuing Education” türündeki yayınlara açık erişim desteği sağlanacaktır.

Anlaşma, 01 Ocak 2024 tarihi itibari ile aktif hale gelmiştir. Yazarların başvuruları bu tarihten itibaren anlaşma kapsamında değerlendirilecektir.

Söz konusu anlaşma kapsamında yıllık AE makale yayımlama kotası bulunmaktadır. Ancak, anlaşma şartlarına göre, kurumlar için bir “AE makale kota tahsisi” yapılmayacaktır.  Belirtilen dergilerde makalesi kabul edilen sorumlu yazarın yayını, yazarın AE yayınlanmasını istemesi halinde, yayının geliş sırasına göre işleme alınacak ve yeterli kota bulunması durumunda, kriterlere uyan makalelerin AE yayımlanması için TÜBİTAK ULAKBİM tarafından onay verilecektir.

Yazarların Bilmesi Gerekenler:

  • Destekten yararlanılabilmesi için başvuru sahibinin, makalenin sorumlu yazarı (corresponding author) olması ve yayındaki ismi altında kurum adının geçmesi yeterli olacaktır.
  • Makale başvurusu yaparken, kurumsal e-postaların kullanılması AE onay süreçlerinin sorunsuz işlemesi açısından önemlidir.
  • AE makale yayımlama desteği yapılacak dergi listesi (01.01.2024 – 31.12.2024 arası geçerli olan) ilişiktedir ve Q1/Q2 dergi listesi 31.12.2025’e kadar geçerli olacaktır.


Faydalı Linkler:

  1. Springer Nature-Türkiye OA Agreement
  2. Springer Nature AE Anlaşması
  3. Yazar Rehberi