EN | TR

SSS

Tarsus Üniversitesi mensubu olmasanız bile kütüphaneden yararlanılabilirsiniz, fakat ödünç hizmetlerinden yararlanamazsınız. ANKOS-KİTS üyesi üniversite mensubuysanız ödünç işlemlerini kendi kütüphaneniz üzerinden yürütebilirsiniz. Bunun için de bağlı olduğunuz Üniversite Kütüphanesi’ne başvurmanız gerekmektedir.
  • 1. Kütüphaneden kimler yararlanabilir?
Tarsus Üniversitesi öğrencileri, akademik ve idari personeli ile üniversite dışından gelen kullanıcılara hizmet vermektedir. Üniversite dışından gelen kullanıcılara kütüphane kaynakları ödünç verilmez. Ancak kaynaklardan kütüphane sınırları içerisinde faydalanabilirler. Üniversiteler arası iş birliğinin gereği olarak, diğer üniversitelerin üyelerine ancak kendi kütüphaneleri aracılığı ile ödünç kitap verilebilir.
  • 2. Kütüphane kullanıcı kaydımı nasıl, nerede yaptırabilirim?
Üniversitemizin bütün akademik ve idari personeli göreve başladıkları tarihten, öğrenciler ise kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren kütüphanemiz üyesidirler.
  • 3. Tarsus Üniversitesi mensubu değilim, kütüphaneden yararlanabilir miyim?
Tarsus Üniversitesi mensubu olmasanız bile kütüphaneden yararlanılabilirsiniz, fakat ödünç hizmetlerinden yararlanamazsınız. ANKOS-KİTS üyesi üniversite mensubuysanız ödünç işlemlerini kendi kütüphaneniz üzerinden yürütebilirsiniz. Bunun için de bağlı olduğunuz Üniversite Kütüphanesi’ne başvurmanız gerekmektedir.
  • 4. Kütüphaneden nasıl ödünç materyal alınır?
Kütüphaneden üniversitede görevli akademik ve idari personele kurum kimlik kartları; öğrencilere, öğrenci kimlik kartları karşılığında ödünç verme işlemi yapılır. Başkasına ait kimlik kartı ile ödünç materyal alınamaz. Başkasının kimliği ile ödünç materyal almaya çalışanlar hakkında gerekli idari, hukuki ve cezai işlem yapılır. Ödünç alınan bütün materyaller zamanında iade edilmeli veya iade süreleri uzatılmalıdır.
  • 5. Kütüphanede ödünç alınan yayınların süre uzatması nasıl yapılır?
Kullanıcılar, genel koleksiyondan ödünç aldıkları günü geçmemiş materyalleri, web sayfamızda yer alan kütüphane hesabım “https://katalog.tarsus.edu.tr” bölümünden uzatabilirler. Ödünç alınan kitapların süresi başka kullanıcı tarafından rezerv edilmediği sürece en fazla 2 defa uzatılabilir. Uzatma işlemi ödünç verme süresinin bitimine en geç 3 gün kala yapılmak zorundadır. Daire Başkanlığı ödünç verme süresi dolmadan kullanıcılardan materyallerin iadesini isteyebilir.
  • 6. Kullanıcılara göre ödünç alma süreleri ve hakları nelerdir?
Üniversite idari ve akademik personeli 30 gün süreyle; lisans, ön lisans öğrencileri ise 15 gün süreyle kitap alabilirler. Akademik personel en fazla 5, idari personel ile lisans, ön lisans öğrencileri en fazla 3 kitap alabilirler.
  • 7. Ödünçdışı materyaller hangileridir?
Aşağıdaki yayınlar ödünç verilememektedir.
*Başvuru/müracaat eserleri (Abstrakt, indeks, sözlük, ansiklopedi, v.b.
*Yayınlanmamış tezler,
*Görsel-işitsel araçlar,
*Rezerve kitaplar,
*Ciltlenmemiş süreli yayınlar ile bunların son sayıları,
*Müzik notaları,
*Atlas, harita ve slâytlar,
*Koleksiyon parçaları, heykel, sanatsal v.b. materyaller,
*Yazma ve nadir basma eserler, bağlı kütüphane birimlerinin önerileri üzerine Daire Başkanlığı tarafından belirlenen ve kütüphane dışına çıkarılmasında sakınca bulunan diğer materyaller. Kullanıcılar bu gibi materyallerden sadece kütüphane içinde ve gerektiğinde bir görevlinin gözetiminde yararlanabilirler.
  • 8. Ödünç alınan materyal kaybedildiğinde ne olur?
Üye tarafından ödünç alınan kütüphane bilgi kaynağının kaybedilmesi ya da kullanılamayacak derecede hasar görmesi durumunda üyeden bilgi kaynağının aynısını sağlaması istenir. Eğer baskı dışı olması nedeni ile sağlanamıyor ise üye, Daire Başkanlığının kendisine önereceği bilgi kaynağını almakla yükümlüdür. Temin edememesi halinde; bilgi kaynağını kaybeden veya hasara uğratan üyeye, Türkçe ve yabancı dildeki bilgi kaynakları ayrı ayrı değerlendirilerek her bir kaynak için kayıp cezası, güncel temin bedeli tahakkuk ettirilir. Kayıp cezası bedeli Üniversite Yönetim Kurulu kararı ile belirlenir.
  • 9. Kütüphane çalışma saatleri nedir?
Kütüphanemiz hafta içi 08.00-17.00 saatleri arasında hizmet vermektedir. Hafta sonları kapalıdır ancak akademik takvimdeki sınav haftalarına göre saatler güncellenecektir.
  • 10. Tarsus Üniversitesi Kütüphanesinin koleksiyonlarında bulunan bilgi kaynaklarını kütüphaneye gitmeden tarayabilir miyim?
Koleksiyon için Başkanlığımız web sayfasında yer alan kaynak araştırma arama çubuğundan koleksiyonda yer alan bilgi kaynaklarını tarayabilir, aradığınız bilgi kaynağının ayrıntılı bibliyografik künyesine erişim sağlayabilirsiniz. Taramalarınızı yazar adı, başlık (eser adı), konu vb. bilgilerinden yapabileceğiniz gibi bu bilgilerin tamamını kullanarak da yapabilirsiniz.
  • 11. Katalog tarama sayfasında bulunan kullanıcı adı ve şifreme nasıl ulaşabilirim?
Kullanıcı kodu, T.C kimlik numarasıdır. Şifremi unuttum sekmesi tıklanarak gelen sayfada T.C kimlik numaranızı girdiğinizde şifreniz sistemde tanımlanan e-mail adresinize gelecektir. Kullanıcı kodunuz ve şifrenizle hesabınıza giriş yaptıktan sonra hesabım sekmesinden şifre değiştirme işlemlerinizi yapabilirsiniz. Ayrıca oturum açtıktan sonra sistem üzerinden ödünç almış olduğunuz kaynakların takibini yapıp iade sürelerini uzatabilirsiniz.
  • 12. Tarsus Üniversitesi dışındaki kütüphanelerden ödünç kitap alabilmek için ne yapmalıyım?
Tarsus Üniversitesi akademisyenleri, yüksek lisans, doktora öğrencileri ve idari personelleri ihtiyaç duydukları kitap, makale ve diğer yayınlara kütüphanemizden erişemedikleri takdirde; bu yayınları Kütüphaneler Arası İşbirliği Sistemi'ne (KİTS) bağlı kütüphaneler aracılığı ile ödünç alabilme imkanına sahiptirler. Bu hizmetten yararlanmak isteyen kullanıcılarımız, kütüphane web sayfasından üye girişlerini yaptıktan sonra Kütüphaneler Arası Ödünç Formu'nu (KAÖ) doldurarak, isteklerini iletebilirler. Kütüphane kataloğu veya veri tabanları taranarak erişilmek istenen kitap veya makalenin kütüphanemizde bulunmadığından emin olunduktan sonra talep formu doldurulmalıdır.
  • 13. Kütüphane veri tabanlarına uzaktan nasıl erişirim?

Üniversitemiz Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı'nın abone olduğu elektronik veri tabanlarına erişim, firmalar ile yapılan lisans anlaşması gereği ip blokları üzerinden sağlanmaktadır. Bu nedenle kullanıcılarımızın, kampüs dışından proxy ayarları ile veritabanlarına erişim sağlaması mümkün olabilmektedir. Proxy ayarları için adresini ziyaret edebilirsiniz.

Kullanıcılarımızın herhangi bir proxy ayarı yapmadan da veritabanlarımızdan yararlanabilmesi mümkündür. Veritabanı Erişim ve İstatistik Sistemi (VETİS) aracıllığıyla kütüphane kataloğuna erişim sağlayabilirsiniz. Veri tabanlarına kampüs dışından erişim için adresine girmeniz yeterlidir.